News & Agenda

Think Vertical

Interview met Annelies Goedbloed

Haagse Zwam werkt aan totale verduurzaming: lokale voedselproductie op koffiedik. Koffiedik zetten wij – vers en schoon en lokaal – in als grondstof. Daar kweken we oesterzwammen mee en daarmee is mooi voedsel lokaal verkrijgbaar.

 

Annelies begint te lachen als ik haar vraag wat zij deed voordat ze met HaagseZwam begon. Ze vertelt dat ze meer dan 25 jaar in de ICT sector heeft gewerkt. Uiteindelijk heeft haar interesse in een meer duurzame wereld haar bewogen om paddenstoelen te kweken en daar dragen haar kinderen ook een steentje aan bij.
Haar zoon is 4de jaar student mechatronica en heeft de benevelingsinstallatie voor de oesterzwammen ontworpen en geïnstalleerd. Ook haar dochter, derde jaar student voeding&diëtetiek, werkt mee.

 

HaagseZwam ontstond letterlijk aan de keukentafel van Annelies Goedbloed, waar ze de eerste oesterzwammen kweekte en haar eigen recepten ontwikkelde. Dit deed ze samen met twee Haagse Hogeschool studenten van de faculteit duurzaamheid, die zelfs de sleutel van haar huis hadden, vertelt ze met een glimlach. Na het werken vanuit de keuken, vindt Annelies voor bijna anderhalf jaar een plek bij Conceptors in Leidschendam. Sinds twee weken heeft ze haar intrek genomen in The New Farm.

 

Ik vraag Annelies hoe haar week eruit ziet. Ze legt uit, dat ze elke dag plukt, levert en zakken omhangt van de donkere naar de lichte ruimte. Daarnaast haalt ze op maandag, woensdag en vrijdag koffiedik op, op de fiets, en maakt ze substraat (de zakken waar de oesterzwammen uit groeien).

 

 

HaagseZwam levert oesterzwammen bij restaurants en op markten. Ze noemt als voorbeeld Eigenwijz in Voorburg, maar ook IdzHeerlijk uit Rijswijk die haar oesterzwammen verwerkt tot heerlijke bitterballen en kroketten. Haar oesterzwammen zijn ook te koop op de Dak-markt bij Urban Farmers en zaterdags’ op de Rijswijkse markt bij Rob de Hoog. Annelies staat nog speciaal even stil bij de leverancier Lebkov, een hippe duurzame koffiebar op de Turfmarkt in Den Haag. Met veel enthousiasme vertelt ze dat het koffieresidu van Lebkov het referentiemateriaal is voor koffiedik te verwerken tot grondstof. Daarnaast neemt Lebkov oesterzwammen af en maakt hier heerlijke broodjes HaagseZwam mee.

 

Wanneer ik haar vraag wat het voor haar betekent, om in The New Farm te zitten met de Haagse Zwam begint ze te stralen en enthousiast te vertellen over de vanzelf tot stand komende samenwerkingen met de andere huurders en dat ze nu in een eyecatcher zit, zoals ze het zelf benoemd. Ook al de evenementen die hier plaatsvinden ziet ze als een goede exposure. En we staan nog maar aan het begin zegt ze stellig. Als ik haar vraag wat ze daarmee bedoelt, gaat ze enthousiast door over het scheiden van afvalwater, waarbij er een mineraal rijke vloeistof achterblijft die heel goed is voor plantjes. Daarnaast is Annelies bezig met het verwerken van de gebruikte zakken tot uitgewerkt mycelium dat weer wordt gebruikt om compost te verrijken. Ik ben er van overtuigd dat de mineraalrijke vloeistof en het uitgewerkte mycelium gecombineerd met het enthousiasme van Annelies veel andere kwekers blij gaat maken in The New Farm.

 

Voor meer info over de Haagse Zwam, ga naar http://thenewfarm.nl/nl/the-new-farm-citizens/

 

November 14, 2017|haagse zwam, koffiedik, oesterzwam, the new farm, 

You might also like this:

Terugblik Groe(n)ten van de BurenGroeit een kastomaat in het Westland anders dan een kastomaat in de stad? Zaterdag 14 oktober hebben we daar, in samenwerking met Tomatoworld (Honselersdijk) antwoord op gegeven. Op de excursie ‘Groe(n)ten.

LivingLabVia de website en social media van The New Farm heeft u kennis kunnen maken met ons LivingLab, maar wat is het LivingLab nu precies? Het Living Lab is een kennis-.

Interview met Annelies GoedbloedHaagse Zwam werkt aan totale verduurzaming: lokale voedselproductie op koffiedik. Koffiedik zetten wij – vers en schoon en lokaal – in als grondstof. Daar kweken we oesterzwammen mee en daarmee.

Op de hoogte blijven van
het laatste nieuws? Meld je aan
voor onze nieuwsbrief!