Nieuws & Agenda

Think Vertical

Welkom @ TNF Fungalogic!

Interview met Marc Postel mede eigenaar van de start-up Fungalogic.

 

Door: Peter de Groot

 

At Fungalogic, we believe nature holds the key to a sustainable building industry. We aim to turn a very wasteful sector into one that rescues waste from incineration. Fungi enable us to turn organic waste into valuable products. And helps us make modern, circular and healthy buildings available for everyone.

 

 

Marc zit nu voor een aantal maanden in The New Farm (TNF) en begint snel te vertellen dat het zo lekker rustig is om je eigen ruimte te hebben in vergelijk met werken aan de universiteit, als ik hem vraag wat hij prettig vind aan TNF. Daarnaast zijn het prettige ruimtes met veel licht en, voor Marc belangrijk, ruimte voor de volgende stap in het groeiproces van zijn bedrijf. ‘We zijn begonnen in een kelder, daarna op de zolder en nu zitten we hier’, zegt Marc. ‘We hebben onze voorzieningen steeds beter voor elkaar’, voegt hij noch toe. Marc heeft een Masters in bouwtechnologie van de Universiteit van Delft en is geboren en getogen in Rotterdam. Sinds zijn studie woont hij in het Zeeheldenkwartier in Den Haag.

 

Marc’ s idee van om met Fungalogic te starten is geboren in 2015, desalniettemin liep Marc al langer rond met ideeën om natuurlijke materialen te gebruiken voor gebouwen. Op dit moment zijn gebouwen nog heel moeilijk te recyclen. Het gebruik van stro, hout en andere natuurlijke materialen zou dit kunnen veranderen. Het idee van het versimpelen van het recycle proces viel samen met de start van zijn masters, waarbij hij voor het eerst in aanmerking kwam met schimmels, o.a. via de home-kit van Rotterzwam. In januari 2018 heeft Fungalogic de Haagse Vernieuwerprijs gewonnen voor studenten.

 

Ik vraag Marc waarom hij duurzaam ondernemer is geworden en niet bijvoorbeeld onderzoeker. Marc vertelt lachend dat hij de architectuur studie op de universiteit veel te conceptmatig vond; ‘ik wil dingen maken’ voegt hij toe. De pre-incubator Climate-Kick gaf Marc en zijn business partner Stella, die uit Taiwan komt en een masters heeft in microbiologie en industriële ecologie, de kennis en het nodige zelfvertrouwen om zelf te starten. ‘Getting things done’, zoals Marc het formuleert, waarna hij verdergaat met; ‘waarbij ik de doe-het-zelfer ben en Stella meer in het laboratorium aan de slag gaat’.

 

Wanneer Marc en ik dieper op zijn visie over recycling in ga, vertelt hij dat deze is veranderd. Mark vertelt; ‘in het begin wilde ik een nieuwe bouwmethode ontwikkelen, waarin het mogelijk was materialen te recyclen. Nu ben ik bezig met afval materiaal van anderen, bijvoorbeeld de paddenstoelenkwekers. Het gaat om het vinden van nieuwe ideeën met een toegevoegde waarde”. Ik vraag hem; “waarom ideeën, je bent toch een doener”. “Ik wil fabrikant worden, maar geen fabriek hebben”, vervolgt Marc lachend. Fungalogic moet een R&D bedrijf worden binnen de gebouwde omgeving. “Het gaat mij echt om het intellectuele deel, het mogelijk maken. Wat ik doe is niet moeilijk, je moet het gewoon doen, het is een soort laaghangend fruit”, zegt hij lachend.

 

Tot slot vraag ik Mark of hij verder nog wat wil over Fungalogic en The New Farm. Marc denkt even na en begint te vertellen over de relatie met andere ondernemers in The New Farm. “Het leuke is dat je samen met je buren een busje huurt om tafels voor je unit te kopen, dat creëert een echte community feel”; zegt Marc. “Nu nog een kas in de unit om als laboratorium te dienen, de ruimtes in The New Farm werken waanzinnig”, vervolgt hij. Marc vind het allemaal een belangrijk onderdeel van het bouwen van een community binnen The New Farm.

 

 

mei 24, 2018|circulair, circular, interview, schimmel, zwam, 

You might also like this:

Op de hoogte blijven van
het laatste nieuws? Meld je aan
voor onze nieuwsbrief!